2013. november 12., kedd

Sportfanok: "normalizáltan és elvetemülten"

Mindenki számára mást jelent a sport, ez nem újdonság. Vannak, akik semmibe veszik, másokban viszont komoly függés alakul ki a témával kapcsolatban. Nehéz megtalálni mi is az egyensúly, hiszen szubjektív dologról beszélhetünk. Mindemellett fontos, hogy kiemeljük azt az erőt és intenzitást és attitűdöket, amelyet a sport tárgyköre képvisel. 



 A sport kialakulása és definíciója


A sport természetének változásait, valamint a társadalmi különbségek fogalmát is megláthatjuk a történelem fejlődésének folyamán. Ami biztos, hogy a sport magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését és a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt. Ezért mondhatjuk, hogy a sport feltehetőleg az emberiséggel egyidős, és a kezdetektől hasznos módja lehetett a tanulás és fejlődés gyakorlatának és metodikájának. Természetesen visszafelé haladva az időben ezt a feltételezést egyre kevesebb bizonyíték támasztja alá. De nézzük a sport definícióját: meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. Fontos, hogy a kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett.

Történelem vs. jelen

A sport szépsége közé tartozik annak közösségformáló és közösségépítő szerepe,  valamint a tömegek nagyfokú megmozgatásának képessége. De miért is olyan fontos ez? Nos a "kenyeret és cirkuszt a népnek" elv alapján állíthatjuk, hogy az embereknek mindig is szükségük volt és szükségük is lesz egy olyan kikapcsoló tevékenységre, amely eltereli a figyelmüket a mindennapos problémákról úgy, hogy mindeközben kiadhatják a felesleges gőzt. Régi példaként a történelmi gladiátorharcokat vehetjük, míg manapság miről beszélhetünk? Ott a stadion, amely annak idején az arénának felelt meg. Ott vannak a játékosok, akik "vérüket adják" a győzelemért, akárcsak a gladiátorok régen. Ez természetesen a mai értelemben véve már letisztult állapotot mutat, mégpedig általában és jobb esetben vér nélkül. És nem legutolsó sorban ott a publikum, amelyet manapság a sport témában véve a rajongóknak, fanoknak nevezünk. Állítható tehát, hogy a történelem folyamán végbement változások nem voltak befolyással a fentiekben említett elvre. Hiszen ugyanúgy szükség van egy helyszínre és egy olyan tevékenységre, amely összehozza a népet és szórakoztatja őket.

"Rajongj normálisan, megmagyarázzuk mért!"

 A normalitás talaján maradva a természetes rajongó szellem igen hasznos lehet akár a személyiségformálás, akár a társadalmi, közösségi élet terén. Fontos, hogy a gyermekekben már kiskorukban tudatosuljon a 'hovatartozás' fogalma, hiszen az életünket társasan éljük le, ehhez pedig szükséges, hogy olyan közegbe kerüljenek és olyan iránymutatást kapjanak, amely az egészséges fejlődésükhöz és kapcsolatépítési készségükhöz hozzájárul. A sport iránti rajongás ebből a szempontból igen fontos, ha azt a megfelelő mértékben adagolják. A jó fan lelkes, támogató szellemű, kitartó és empatikus személyiség. Ezek egyáltalán nem rossz tulajdonságok, így megállapítható, hogy a mértékkel való rajongás és támogatás előremozdítja az embert saját közegében.

"Rajongj elvetemülten! Vagy mégse."

A fentiekkel szemben van egy rajongócsoport, amely talán nagyobb hangsúlyt kap manapság, mint a 'rajongás' fogalmának pozitív oldala. Ők a vandálok, díbolók, balhézósak, akik sokkal komolyabban élik meg a sporthoz fűződő támogatói szerepkört, mint az elvárható vagy elfogadható lenne. Sok kérdést felvet az, hogy valakiben hogyan is alakul ki ez a fajta belső indíttatás és rosszabb esetben a sporttal összekapcsolt agresszió. Először is tisztázni kell, hogy az ilyen fajta személyiségképpel rendelkező emberek nem igazán érzékelik a realitást. Ami még nagyobb baj, hogy ha egyszerre több ilyen ember kerül egymás mellé a pozitív értelemben vett "közösség szelleméből" hirtelen negatív fogalom lesz. Hiszen ezek az agressziók és felfokozott állapotok egymást generálva terjednek, így okozva egyre több bajt napjainkban.
Leginkább ennek köszönhető a sportrajongók nagyobb részének rossz megítélése, hiszen ezt egybekötik a rongálással és az egyéb rendbontásokkal. A túlzott fokú függőség - ugyanúgy, mint más esetekben is megfigyelhető - már betegséggel ér fel. Nehéz megmondani, hogy mi vezet idáig, hiszen alapul lehet venni  a családi, baráti és az egyéb motiváló közeget is egyaránt. A lényeg, hogy ne engedjük, hogy az egészséges lelkesedés átcsapjon egy olyan erős negatív érzetté, amely átveheti az irányítást a józan eszünk felett.

Összevetés

Végezetül abban megegyezhetünk, hogy a sport nagy hatást gyakorol a közösségre és az emberek többségére. Igazi mozgató erő rejlik benne, amelyet az emberek vagy jól értelmeznek, és hasznosítanak, vagy pedig, ha valami félresiklik, könnyen átesnek a ló túloldalára. Ezért fontos, hogy mindig az egyensúlyt tartsuk szem előtt, hogy ne fordulhassanak elő túlkapások.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport nekünk

"Ha leírom ezt az öt betűt SPORT, az egész világon mindenki érti, és ugyanarra gondol. Viszont az, hogy kinek a szívében mit ér ez a szó, az már nagyon-nagyon eltérő. Van, akinek semmit nem jelent, így meg sem mozdul neki semmi belül. Van, aki rossz véleménnyel gondol erre a szóra, mert csak a randalírozó focidrukkerek, vagy a doppingoló sportolók jutnak az eszébe. Végül vannak olyanok, akiknek minden nap szüksége van a mozgásra, a sportra és, ha egy nap is kimaradna, az a nap már tönkremenne. A sport kikapcsolódás, közösségi élmény és életérzés. Akár te magad csinálod, akár egy emberként támogatod másokkal azt, amit szeretsz."