2013. december 4., szerda

Értéktől az összetételig: Elemzés a Nemzeti Sport Online Facebook oldaláról

A Nemzeti Sport Online a legnépszerűbb és a leglátogatottabb magyar sportportálként van hirdetve a Facebookon. Lájkolói száma jelen pillanatban (2013.12.05.) eléri a 178.600-at, ez az adat pedig igen meggyőzőnek mondható országos viszonylatban. De milyen is a facebook-page poszt-összetétele, nyüzsgő felhasználói élete vagy éppen a társadalmi összetétele? 


Posztjai

A facebook oldal természetesen a sportlap nyomtatott változatából közöl különböző eseményeket és híreket, ezeket kiegészítve pedig esetlegesen más facebook oldal posztjait és külső tartalmakat is megoszthat a tárgyköréhez kapcsoló szűkebb és tágabb témakörben. Szinte minden poszthoz tartozik kép és/vagy link, így igen reprezentatívnak mondható az oldal. Nagyon termékeny információs csatornának számít, hiszen napi posztjainak száma bőven tíz fölött jár, ezzel pedig egy igen releváns és mérvadó tartalomszolgáltató, amely mindennapi aktualitásokkal látja el az oldal látogatóit. Tartalmai sokszínűek és összetettek, igyekeznek a sport minden területéről számot adni, és tudósítani a különböző fontos és kevésbé fontos sporttal kapcsolatos történésekről.

Mik a legjobban számon tartott sportok?

A facebook oldalon ennek leginkább a posztok alatti kommentekből és lájkszámokból lehet utána nézni. Megfigyeléseim szerint a magyar felhasználókat és facebook látogatókat hazai és nemzetközi viszonylatban a foci , a motorsportok (pl. Forma 1), a tenisz, a kézilabda, a vizisportok érdeklik a legjobban. Érdekes megfigyelni, hogy ha valami "balhés" hír jelenik meg az oldalon, akkor rengeteg mennyiségű komment és lájk fut be rövid időn belül.

Társadalmi összetétel és kommentelési attitűdök - Megfigyelés

A sporttal foglalkozó oldalakról általánosságban elmondható, hogy összetételük igen széleskörű, hiszen a sport, mint kikapcsolódás és tevékenység is jelen lehet mindenki életében, legyen az kicsi vagy nagy, fiatal és idősebb. Külön szempontot képez a nemek aránya is. Különböző megfigyeléseket végeztem a Nemzeti Sport Online facebook oldalán, amelyek, habár természetesen nem felelnek meg tudományos következtetések levonására, mégis egy felvázolható képet adnak a lap társadalmi szerkezetéről. Elsőnek a nemek arányával foglalkoztam. Alapul vettem egy viszonylag nagy lájkszámmal rendelkező posztot, és megnéztem a lájkolók és kommentelők nemi arányait. 93 ember kedvelte a következő posztot: Sajtóhírek szerint a Fulham érdeklődik Dzsudzsák Balázs iránt. A lájkokból 8 db volt a női nem képviselője, 85 pedig a férfinemé. A több, mint 40 kommentből pedig mindössze egyetlen egy származott nőtől. A kommentekről elmondhatóak, hogy a témára mindenképpen, de sokszor egymásra is reagálnak. A legtöbb lájkot kapó kommentekből azonban leginkább a szarkazmus és a rosszmájú poénok érezhetőek ki, habár kulturált és értelmes megnyilatkozások formájában.
Az nem tisztázott, hogy valaki azért ír-e hasonlókat, mert ki akar tűnni a kommentek sokaságából vagy pedig akaratlanul írja le, rögtönözve a szimpla véleményét. Érdemes volt megnézni, hogy, aki kommentelt a bizonyos poszthoz 'visszajár' és figyeli annak sorsát, hogy reagálnak-e a kommentre vagy esetleg ő reagál a következőkre. A poszt alatt is megfigyelhető egymás számára ismeretlen emberek összefogása, ha közös álláspontot vallanak, illetve az egymással való vitázás, ha a vélemények különböznek. Az életkort tekintve szintén a kommentelők életkorát vettem alapul, amelynek eredményeként elmondható volt, hogy leginkább 30 éves korig érkeztek a hozzászólások. Ez betudható annak, hogy talán a fiatalabb generáció még jobban érez késztetést arra, hogy hangot adjon a véleményének.

Összegzés

Elmondhatjuk, hogy az oldal egy igen színvonalas és sok szempontot képviselő tartalmi szolgáltató, amelynek társadalmi közege és felhasználói pezsgő közösségi életet élnek a facebook-pagen. A kommentek és lájkok száma meggyőző képet ad a sportrajongás fontosságáról és nagyfokú érdekeltségéről.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport nekünk

"Ha leírom ezt az öt betűt SPORT, az egész világon mindenki érti, és ugyanarra gondol. Viszont az, hogy kinek a szívében mit ér ez a szó, az már nagyon-nagyon eltérő. Van, akinek semmit nem jelent, így meg sem mozdul neki semmi belül. Van, aki rossz véleménnyel gondol erre a szóra, mert csak a randalírozó focidrukkerek, vagy a doppingoló sportolók jutnak az eszébe. Végül vannak olyanok, akiknek minden nap szüksége van a mozgásra, a sportra és, ha egy nap is kimaradna, az a nap már tönkremenne. A sport kikapcsolódás, közösségi élmény és életérzés. Akár te magad csinálod, akár egy emberként támogatod másokkal azt, amit szeretsz."