2015. április 27., hétfő

Tippmix: Itt a tét a lét?!

Sportfogadás mindenáron. Leginkább ezzel a jelmondattal jellemezhető az a fajta szerencsejáték-attitűd, amely egyre nagyobb térhódításának köszönhetően egyre több és több ember életének válik szerves részévé. De hogyan alakulhat ki a tényleges függőség? Melyek az ehhez vezető út rejtett lépcsőfokai és milyen problémákkal néz szembe az, akit már egyszer bekebelezett a Tippmix világa? Mi különbözteti meg a "sima" szerencsejátékot a sportfogadástól? Többek között ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni. 

Honnan indult, mivé vált és egyáltalán mi ez?

A sportfogadás már a régmúltban is végigkísérte az emberek életét, hiszen gondoljunk csak például a gladiátorjátékokra, amelyek esetében a polgárok a saját maguk által feltett összegekkel fogadhattak az általuk választott, jobbnak vélt félre. Ez a fajta fogadás inkább tekinthető a sportfogadás előzményének, mint mondjuk a kockázás, és az arra való pénztétel, hiszen az nagyobb részben tényleg csupán a szerencse függvénye volt, nem pedig saját vélemény és érvek alapján meghozott döntés eredménye. 
(A "sima" szerencsejáték és a sportfogadás közötti eltéréseket a későbbiekben részletesen kifejtem.) Későbbi korokban, amelyek már közelebb állnak a mi világunkhoz, nagy sikernek örvendett - és örvend még máig - a lóversenyek világa és atmoszférája, ahol az emberek tömegesen fogadtak az általuk preferált potenciális befutóra. Fontos megjegyezni, hogy a fogadások során eltűntek az egyes társadalmi osztályok közötti különbségek, hiszen, ha szegényebb, ha gazdagabb: ha nyer, akkor bizony nyer. Ezen két példán keresztül is jól bizonyítható, hogy az embereknek mindig is szüksége volt arra, hogy a játék és a sport ne csupán "tét nélküli" izgalmakat szolgáltasson, hanem megpróbálták kihasználni ezeket az alkalmakat a pénzszerzésre, vagy saját maguk spannolására és a győzelem személyesebb átélésére.


Ha nagyobbat ugrunk az időben, az újszerű, mai formában  létező sportfogadásra a Tippmix adott megfelelő platformot, amely a 90-es évek vége felé indult. A Tippmix egy fogadási forma, amely esetén egy szelvényen lehet fogadni, hetente kétszer kiadott sporteseményekre. Ma már online formátumban is uralkodó. A fogadás lényege sok összetevőtől függ, hiszen nem teljesen egyszerű beletanulni ebbe a világba, főleg annak, aki előtte még sohasem adta hasonlóra a fejét. A kötésszámok (hány esemény) és oddsok (nyereményszorzók) egyvelegében fogadhatunk normál, illetve kombinált játékra, figyelnünk kell a kötési időket, tanulmányoznunk kell az eredményeket, és nem árt valamennyire ismernünk a sportágat, amelyre éppen tétet teszünk. 
A minimum tét 100 Ft, de amennyiben nagyon biztosak vagyunk magunkban, vagy a tippünkben több százezreket is fel lehet tenni, amelyet - ha a kimenetel (H-hazai, D-döntetlen, V-vendég) nekünk kedvez - az oddsok szorzatának arányában kapunk meg. Amint láthatjuk tehát, ez egy igen összetett rendszeren alapszik, mégis, aki beletanul könnyen tudja kezelni, és gyakran válik a játék rabjává. 

Mi különbözteti meg a "sima" szerencsejátékot a sportfogadástól?

Elméletem szerint a különbség ott kezdődik, hogy a szerencsejáték egy nagyobb gyűjtőfogalom, amelybe, habár beletartozik a sportfogadás, mégis kivételt képez bizonyos szinten a többi játékhoz képest. Ha azt vesszük, hogy míg a totónál, lottónál semmilyen kimenetelt, ha jobban tetszik előrelátható eredményt nem tudunk, addig a sportfogadásnak vannak előzményei, amelyekből az egyének bizonyos következtetéseket tudnak levonni. Ezáltal pedig előnyre tesznek szert a többi szerencsejátékhoz mérve, hiszen, aki ért az eredmények és sport világának nyelvén, valamint rendelkezik már némi tapasztalattal, automatikusan tudja, hogy mely eseményekre érdemes rakni és melyekre nem, valamint hogy százalékos arányban mennyire esélyes az úgynevezett papírforma bekövetkezésének lehetősége. Ebből természetesen nem következik az, hogy az esélyesebb csapat vagy sportoló mindig nyer is, hiszen, ahogy sokan mondják "a labda gömbölyű és gurul", tehát bármi megtörténhet, és meg is történik. És ebben ütközik ki, hogy a sportfogadás is lényegében egy szerencsejáték, még ha irányíthatóbb külsőt is kölcsönöz a fogalomnak. 

XY vagyok. Tippmixfüggő.

Beszéltünk már a sportfogadás kialakulásáról és mibenlétéről, de most lépjünk egy kicsit tovább, és vizsgáljuk meg magának a játékosnak a viszonyát az általa űzött fogadási típushoz. Amint már említettem, a szerencsejáték mindig is szerencsejáték marad, hiszen végigkísérte az emberiség különböző korszakait.  A játék öröm és minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat.
Ha szerencsejátékot játszunk, tulajdonképpen pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyerjünk. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomszerű nyeremények elérésének lehetősége teszi mindezt olyan izgalmassá. A felelős játékos tisztában van azzal, hogy csak annyit költhet játékra, amennyit megengedhet magának a szórakozásra. Ez pedig a másféle szórakozás árát váltja ki, például pár italt, vagy egy mozit. A probléma akkor lép fel, amikor ez a tevékenység kilép a szórakozás köréből, és átlép a függőségébe. A mértéktelen játék pedig ehhez vezet, anélkül, hogy a résztvevő egyáltalán tudatában lenne ennek. A játékszenvedélyre hajlamosak esetében a függőség észrevétlenül fejlődik, és egy ideig könnyen rejtve is marad. Vannak, akik egyszerűen nem képesek abbahagyni a játékot, ha már egyszer elkezdték, és ez egyeseknél egyfajta kényszerré is válhat, amely negatív vonzatait az illetőnek, sőt annak egész környezetének is el kell viselnie. Képtelenek megállni, újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elvesztett pénzüket visszanyerjék. Szélsőséges esetben az, aki túl sokat játszik, vagy nagyon belemerül a játékba, elvesztheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan gondolkodjon és mérlegeljen: meddig és mennyiért? 
És ez még mind semmi a környezetében bekövetkezett változásokhoz képest. A függő agresszívvá, depresszióssá válhat, egy olyan kényszertől vezérelve, amely rányomhatja bélyegét a munkájára, családi- és párkapcsolati életére egyaránt. Az ember  magányossá és érdektelenné válik más, korábban szeretett dolgai iránt, minden szabadidejét számításokkal és "jó" tippek kisakkozásával tölti. Erre a függőségre természetesen az online felületek témával foglalkozó nagy hányada is rásegít. Rengeteg pénzt öl abba, amely nem garantál biztos jövedelmet és nyereményt. Mindez adósságspirálhoz és pénzzavarokhoz vezet. Ha szerencséje van, előbb vagy utóbb észreveszi magán a változást és más irányba tudja terelni figyelmét. Ha nem, ott előreláthatóan már szakember segítségére van szükség.

Szórakozás határokkal

A fentiekben láthatjuk tehát, hogy milyen veszélyeket is rejt a függőség és a túlzott játékszenvedély. Nem szabad elfelednünk, hogy ez csupán az alkalmankénti felelősségteljes szórakozás fogalmát merítheti ki, nem pedig a könnyű meggazdagodás, esetleg adósságok visszafizetésének reményét. Ha tisztában vagyunk az adott feltételekkel, jó időtöltésnek bizonyul. Ha azonban elvetjük a sulykot, könnyen kiütközhet a szenvedélybetegség. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport nekünk

"Ha leírom ezt az öt betűt SPORT, az egész világon mindenki érti, és ugyanarra gondol. Viszont az, hogy kinek a szívében mit ér ez a szó, az már nagyon-nagyon eltérő. Van, akinek semmit nem jelent, így meg sem mozdul neki semmi belül. Van, aki rossz véleménnyel gondol erre a szóra, mert csak a randalírozó focidrukkerek, vagy a doppingoló sportolók jutnak az eszébe. Végül vannak olyanok, akiknek minden nap szüksége van a mozgásra, a sportra és, ha egy nap is kimaradna, az a nap már tönkremenne. A sport kikapcsolódás, közösségi élmény és életérzés. Akár te magad csinálod, akár egy emberként támogatod másokkal azt, amit szeretsz."